Заліщицький відділ Чортківської філії Тернопільського ОЦЗ

Під час зустрічей: роботодавцям – про мікрогранти, добір і навчання персоналу, компенсації, ОТГ – про організацію суспільно корисних робіт

        Про послуги служби зайнятості роботодавцям, шляхи співпраці, можливості добору і навчання персоналу, отримання мікрогранту від держави, компенсаційні виплати за працевлаштування різних категорій громадян йшла мова під час ділової зустрічі директора Тернопільського обласного центру зайнятості Василя Олещука і в.о. директора Чортківської філії ТОЦЗ, начальника Заліщицького відділу цієї філії Михайла Гнатишина із ФОП Сніжко Андрієм Миколайовичем, швейне підприємство якого було релоковане з Києва.

        «Підприємство займається пошиттям спецодягу. Виробничий процес зараз забезпечують пів сотні працівників. Плануємо відкрити в одному з сіл біля Чорткова ще один швейний цех, отож є 10 вакансій, більшість з них це швачки і закрійники», – розповів Андрій Сніжко.

        Він зацікавився можливостями професійного навчання та підвищення кваліфікації у закладах освіти України за безоплатними ваучерами, а також профнавчанням персоналу в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Також підприємець детально розпитував про мікрогранти: умови отримання, необхідні документи, про весь процес від написання бізнес-плану до витрат грантових коштів.

        У межах ділової поїздки відбулася й зустріч із головою Заліщицької міськради Іваном Дроздом. Тут більш предметно обговорили питання організації суспільно корисних робіт.

       «Чортківська РВА видала розпорядження щодо організації цих робіт на території району, Заліщицька міська рада на засіданні виконкому ухвалила рішення, яким визначено види робіт, переліки підприємств, об’єктів, посад і вимог до працівників; а також джерело фінансування робіт, кількість осіб, які будуть залучені та терміни виконання, – поінформував Іван Дрозд. – Відтак, 7 жителів громади у складі «Армії відновлення» упорядковували укриття, а ще плануємо направити у госпіталь прибиральницю та працівницю в їдальню. Згідно з рішенням міськради у переліку також є упорядкування сховищ та укриттів в освітніх закладах, роботи у Заліщицькому водоканалі, в комунальному підприємстві та догляд за хворими у центральній міській лікарні».

       Василь Олещук зауважив, що це можуть бути як роботи, спрямовані на задоволення потреб Збройних Сил України, так і на забезпечення загальних потреб функціонування економіки та життєдіяльності населення. Наприклад: надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, людям літнього віку; заготівля дров для військових та населення; розвантаження гуманітарної допомоги; укріплення дамб; розчищення автомобільних доріг від завалів; розвантаження гуманітарної допомоги, ремонтно-відновлювальні роботи та ін.

       До речі, участь у суспільно корисних роботах вигідна для безробітного, адже зберігається статус безробітного на весь період їх виконання; це легальна робота, адже з учасниками таких робіт укладаються строкові трудові договори відповідно до КЗпПУ; він отримує заробітну плату (не нижче мінімальної); набуває страхового стажу; має соціальний захист і гарантії.

       Під час зустрічі у Заліщицькій міськраді також мова йшла про можливості навчання дорослого населення, яке не зареєстроване як безробітні, за безоплатними ваучерами, про мікрогранти.

       До слова, голова міськради одразу повідомив місцевим підприємцям про гранти від держави. Більшість з них зацікавилися можливостями отримати грантові кошти на розвиток бізнесу.

Заліщицький відділ Чортківської філії

Тернопільського обласного центру зайнятості