👨‍⚕️ДЕКЛАРАЦІЯ З СІМЕЙНИМ ЛІКАРЕМ👩‍⚕️
❓Як пройти процес підписання декларації з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром?
✅Ви можете обрати будь-якого лікаря, незалежно від вашої прописки чи місця проживання. Єдина причина, з якої лікар може відмовити вам у підписанні декларації – він вже має оптимальну кількість пацієнтів.
📋Декларація – це документ, який підтверджує, що пацієнт хоче обслуговуватись саме у цього лікаря. Так, підписуючи декларацію з конкретним лікарем, ви повідомляєте державі (НСЗУ), що оплата за ваше обслуговування має надходити саме у цей медичний заклад. Водночас, декларація не є юридичним документом і не підписується «раз і назавжди». Будь-якої миті ви зможете укласти декларацію з іншим терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем, якщо ви не задоволені своїм лікарем. У такому випадку не треба скасовувати попередню декларацію – достатньо просто укласти нову декларацію з обраним лікарем, а зміни автоматично зафіксуються у системі.
👦🏻👩🏻За дітей до 14 років декларацію з лікарем підписує один із батьків – присутність всієї родини не обов’язкова. Тато або мама мають взяти з собою свої документи (паспорт, ІПН), свідоцтво про народження дитини та мобільний телефон. Якщо дитині вже виповнилося 14 років і вона отримала паспорт, то підписати декларацію з вибраним лікарем вона може самостійно. Для дитини декларація з педіатром діє до 18 років. Потім потрібно вибрати сімейного лікаря або терапевта.
‼️Для підписання декларації з лікарем необхідно:
✔️Звернутися у медзаклад, де працює терапевт, педіатр чи сімейний лікар, з яким ви хочете підписати декларацію. З собою потрібно мати паспорт, податковий номер та мобільний телефон. Якщо ви підписуєте декларацію з педіатром або сімейним лікарем для дитини, то візьміть також свідоцтво про народження дитини.
✔️Уповноважена особа медичного закладу (реєстратор, медсестра або лікар) внесе ваші дані та контактний телефон у систему «Електронне здоров’я», після чого ви отримаєте СМС з кодом на вказаний номер телефону для підтвердження.
✔️Уповноважена особа медзакладу роздрукує із системи «Електронне здоров‘я» примірник декларації для перевірки. Уважно перевірте усі свої дані. Якщо помітили помилку – скажіть про це.
✔️Якщо все правильно, уповноважена особа медзакладу роздрукує із системи «Електронне здоров’я» ще один примірник декларації.
Після вашого підпису обох документів, один із примірників залишається у вас, інший – у медичному закладі.
✔️Уповноважена особа медзакладу накладає електронний цифровий підпис працівника юридичної особи на декларацію та надсилає її в систему «Електронне здоров’я».
У випадку, якщо людина через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомила про це відповідний контролюючий орган та має відмітку у паспорті, цей документ не надається під час укладання декларації і відповідний пункт у декларації не заповнюється. Для ідентифікації особи у такому разі використовують номер документа, що посвідчує особу.
❓Для чого ж потрібно укладати угоду з сімейним лікарем та що українці отримають, уклавши її?
✅Кожен пацієнт зможе підписати документ з одним лікарем, який буде стежити за його здоров’ям, забезпечувати первинну діагностику, проводити вакцинацію, надавати невідкладну допомогу під час різкого погіршення здоров’я, призначати необхідні аналізи і давати направлення до профільних фахівців, окрім цього видаватиме медичні довідки, лікарняні листи та рецепти на ліки.
Навіть якщо зараз ви не відчуваєте проблем зі здоров’ям в обов’язки сімейного лікаря входитиме не лише лікування, а і профілактичні процедури та обстеження, які дуже важливі для вашого здоров’я та допоможуть зберегти його на довгі роки.
❗️Втім, якщо ви так і не укладете декларацію з лікарем то за послуги терапевта, педіатра та будь-якого вузькопрофільного спеціаліста доведеться сплачувати самостійно.
Обрати лікаря можна в будь який зручний для пацієнта час. Декларація підписується безстроково і діє до моменту, поки ви не вирішите змінити лікаря або не зупините дію декларації.

0-02-0a-5343896b12b29073c761446f860c85440b28dff29695d479cf408de63c01aebe_5ac789ed27260142 0-02-0a-c8e3066fbd7edfe9fba042c5ad89bd506e8743a077383b5ce30983eb46257d7c_3c3fd2171079923b