СІМЕЙНИЙ ПАТРОНАТ – ЗБЕРЕЖЕМО СІМ’Ю ДЛЯ ДИТИНИ!

 

patronatna-simya-300x167

   Кожній дитині для повноцінного і гармонійного розвитку необхідно зростати в повній сім’ї, в оточенні теплоти, турботи, любові та розумінні, що про неї хтось піклується.

   Цю просту істину знає кожен, як і те, що не повинно бути одиноких і обділених долею дітей. Однак, в нашому сьогоденні, суспільство зіштовхнулось з жорстокими реалями життя, яке з різних причин позбавило багатьох дітей домашнього затишку та належного батьківського піклування. У таких випадках залишати дитину в небезпечному середовищі не можна, необхідно негайно вирішувати її долю. З іншого боку, для будь – якої дитини вилучення з сім’ї, безумовно , величезний стрес, тож для того, щоб захистити інтереси дитини, створити сприятливі умови для її фізичного, інтелектуального та духовного розвитку, держава запровадила нову форму тимчасового влаштування- патронатну сім’ю.

   Патронат над дитиною, або сімейний патронат – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Запровадження патронату над дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах дає змогу кожній такій дитині реалізувати право на догляд і виховання у сімейному середовищі.

   Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у власному чи орендованому помешканні та стан здоров’я якого дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей.

Обов’язковими умовами створення патронатної сім’ї є:

– патронатний вихователь має бути офіційно безробітним;

– у нього, неї повинен бути помічник (член сім’ї, що проживає разом – чоловік, батьки, повнолітні діти);

– вихователь і помічник мають пройти навчання за тренінговою програмою підготовки сімей кандидатів у патронатні вихователі. За умови успішного проходження навчання кандидату в патронатні  вихователі та члену його сім’ї видається довідка про проходження навчання та рекомендації про можливість надання послуги патронату над дитиною, після чого орган опіки і піклування протягом місяця укладає з кандидатом  у патронатні вихователі договір про надання послуги з патронату над дитиною.

До такої сім’ї можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:

          – новонароджені діти, залишені  в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовились забрати батьки чи інші родичі;

         – підкинути, знайдені діти;

         – безпритульні діти;

         – діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров’ю;

         – діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;

          – діти, батьки або особи, які їх замінюють, померли, зникли безвісті;

          – інші діти, які за різних обставин певний час перебували у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, які їх замінюють, не можуть піклуватися про них.

         Під патронат одночасно в сім’ю можуть бути влаштовані діти (не залежно від їх кількості), які є братами – сестрами, або які до влаштування під патронат проживали в одній родині. До такої сім’ї можуть бути влаштовані діти від народження до 18 років.

         Оптимальний термін перебування дитини в патронатній сім’ї не повинен перевищувати 3 місяці. В особливих випадках, за рішенням опіки чи піклування, термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен перевищувати більш за 6 місяців.

         Які переваги послуги патронату:

            – дитина залишається у своїй громаді, максимально наближеною до родини;

      – дитина тимчасово знаходиться “в гостях” в професійній патронатній сім’ї, за її життя і здоров’я відповідає патронатний вихователь;

          – дитині створені умови для освіти, розвитку, соціально – психологічної реабілітації;

         – за біологічною сім’єю здійснюється соціальний супровід;

         – проводиться постійний моніторинг повернення дитини до батьків, або пошук для дитини нової  сім’ї.

         Послуги зі здійснення патронату над дитиною оплачується із державного бюджету. Фінансування послуг патронату складається з оплати послуги (праці патронажного вихователя), а також соціальних виплат на дітей, влаштованих під патронат. Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. На дітей, влаштованих в сім’ю, виплачується соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя у розмірі двох прожиткових мінімумів.

     У разі коли в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина та одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків. Якщо законом встановлюється інший прожитковий мінімум розмір соціальної допомоги та грошового забезпечення перераховується без додаткового звернення патронатного вихователя.

   Соціальна допомога та грошове забезпечення виплачуються через банківську установу або державне підприємство поштового зв’язку за місцем проживання патронатного вихователя.

   Заліщицька громада звертається до всіх небайдужих людей, які мають можливість створити сімейний патронат допомогти сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах для подальшого вирішення долі їхніх дітей.

 

Відділ з питань надання соціальних послуг Заліщицької міської ради