До уваги юридичних осіб!

siniy_fon_sploshnoy_svetlyy_65833_1366x768    21827828

   Повідомляємо, що з 11.07.2021 року всі юридичні особи мають здійснити оновлення відомостей в Єдиному Державному реєстрі про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ), підставою для цього став наказ Мінфіну України № 163, від 19.03.2021 “Про затвердження положення про форму та зміст структури власності”.

    Слід зазначити, що ця процедура є безоплатною з 11.07.2021 р. по 10.10.2021р. всі юридичні особи мають подати структуру власності до реєстратора про свого кінцевого бенефіціарного власника та оновити дані в Єдиному Державному реєстрі про КБВ.

    Подати документи можна шляхом звернення до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців виконавчого комітету Заліщицької міської ради за адресою: м. Заліщики, вул. С.Бандери, 15 Б, поверх І, каб. № 4.

    З 11 липня 2021 року набрав чинності наказ Мінфіну від 19.03.2021 № 163, яким затверджено Положення про форму та зміст структури власності. Даний наказ зобов’язує юридичних осіб з метою встановлення кінцевого бенефіціарного власника в обов’язковому порядку надавати відповідну інформацію державному реєстратору.

    Відповідно до п. 9 ч.2 ст. 9 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» в ЄДР містяться відомості кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник – юридична особа.

  Всі юридичні особи, щодо яких в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань мають міститися відомості про кінцевих бенефіціарних власників (далі – КБВ) протягом трьох місяців мають подати державному реєстратору документи для оновлення в ЄДР відомостей про КБВ.

   Таким чином, у період з 11 липня 2021 року до 10 жовтня 2021 року (включно) необхідно здійснити оновлення в ЄДР відомостей про кінцевих бенефіціарних власників, а отже потрібно подати державному реєстратору:

  • заяву щодо державної реєстрації юридичної особи  – форма 2;
  • структуру власності за формою та змістом відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 19 березня 2021 року №163 «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 8 червня 2021 року за №768/3639;
  • витяг, виписку чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи-нерезидента у країні її місцезнаходження, – у разі коли засновником юридичної особи є юридична особа-нерезидент;
  • нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юридичної особи,  –  для фізичної особи-нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, – для фізичної особи- резидента.

   Оновлення в Єдиному державному реєстрі відомостей про КБВ можна здійснити окремою реєстраційною дією чи при вчиненні інших реєстраційних дій, що передбачають подання документів для встановлення відомостей про КБВ.

  Структура власності є офіційним документом, який з метою встановлення кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи має в обов’язковому порядку надаватись державному реєстратору.

    Структура власності готується в довільній формі та є схематичним зображенням, на якому відображаються всі особи, які прямо чи опосередковано володіють юридичною особою самостійно чи спільно з іншими особами. У структурі власності потрібно зазначити розмір участі кожного з власників, а також вказати осіб, які незалежно від формального володіння мають можливість значного впливу на керівництво чи діяльність юридичної особи. Крім того, необхідно зазначати опис здійснення та характер вирішального впливу кінцевого бенефіціарного власника на діяльність юридичної особи.

   Із зразками складання схематичного зображення структури власності можна ознайомитися на офіційному вебсайті Міністерства фінансів України у рубриці «Фінансовий моніторинг» за посиланням: https://mof.gov.ua/.

Перелік видів юридичних осіб, щодо яких не потрібно надавати інформацію:

  • політичні партії, їх структурні утворення;
  • профспілки і їх об’єднання та організації;
  • творчі спілки і їх місцеві осередки;
  • організації роботодавців та їх об’єднання;
  • адвокатські об’єднання;
  • релігійні організації;
  • торгово-промислові палати;
  • об’єднання співвласників багатоквартирних будинків;
  • фізичні особи – підприємці;
  • державні органи, органи місцевого самоврядування та їх асоціацій, державні та комунальні підприємства, установи, організації.