Увага!

53_main

Оголошується початок прийому заявок для громадського бюджету Заліщицької міської ради

З 15 червня 2021 року Заліщицька міська рада оголошує про початок конкурсу проєктів в рамках Громадського бюджету. Щоб стати учасником конкурсу достатньо заповнити заявку та зібрати 10 підписів від мешканців громади, які готові підтримати проєкт на відкритому голосуванні. Подати заявку на конкурс може будь-яка особа, яка досягла 14-річного віку.

Бюджет конкурсу: 193 тисячі гривень.

Кінцевий термін подачі заявок: 15 липня 2021 року.

Громадський бюджет дозволяє мешканцю взяти участь в прийнятті рішення – як і де бюджетні кошти можуть використовуватися для поліпшення життя громади. Подавайте свої проєкти і голосуйте за цікаві ідеї. Проєкти, які найбільше підтримають мешканці, будуть реалізовані з міського бюджету.

  1. Що таке Громадський бюджет або бюджет участі?

Громадський бюджет Заліщицької громади (далі – громадський бюджет) – це частина бюджету громади, з якого здійснюється фінансування визначених безпосередньо членами територіальної громади заходів, виконання робіт та надання послуг відповідно до оформлених проєктів, які стали переможцями конкурсу.

  1. Хто може бути автором проєкту?

Автор – член Заліщицько територіальної громади, віком від 14 років, який в порядку визначеному Положенням про громадський бюджет Заліщицької міської ради, підготував та подав проєкт для фінансування з громадського бюджету, є громадянином України та зареєстрований і проживає на території Заліщицької громади.

  1. Що таке проєкт?

Проєкт – пропозиція, яка подана членом територіальної громади та має підтримку не менше 10 членів територіальної громади (крім автора), в якій відображено план дій, комплекс робіт, задум, ідея, викладені у вигляді опису з відповідним обґрунтуванням, розрахунками витрат, кресленнями (картами, схемами), фотографіями, що розкривають сутність задуму та можливість його практичної реалізації за рахунок громадського бюджету протягом наступного бюджетного року.

  1. Які вимоги до проєктів?

Подані для фінансування за рахунок коштів громадського бюджету проєкти повинні відповідати таким вимогам:

– назва проєкту має відображати зміст проєкту і бути викладена лаконічно, одним реченням;
– проєкт не суперечить чинному законодавству України;
– реалізація проєкту належить до компетенції Заліщицької міської ради;
– об’єкт, який буде створений внаслідок реалізації проєкту, має бути загальнодоступним для всіх жителів громади;
– проєкт у сфері просторового розвитку має відповідати Генеральному плану громади, іншій містобудівній документації та реалізовуватись на землях та об’єктах, які належать до комунальної власності територіальної громади;
– проєкт повинен бути спрямований на кінцевий результат;
– реалізація проєкту не порушує прав інших осіб.

  1. Яким чином можна подати проєкт?

Для подання проєкту автору необхідно заповнити бланк за формою, який визначено у Додатку 1 до Положенням про громадський бюджет Заліщицької міської ради (зробити посиланя).

ВАЖЛИВО! Бланк для заповнення та подання проєкту на фінансування з громадського бюджету . Для подання проєкту його автору необхідно заповнити відповідну форму та додати список осіб, які підтримують реалізацію цього проекту. Необхідно подати список з не менш як 10 мешканців громади з їх підписами.

  1. Коли можна подавати проєкти?

ВАЖЛИВО! Проєкти до громадського бюджету можна подавати з 15 червня протягом 30 календарних днів, а саме до 15 липня.

Проєкт може бути подано особисто автором (одним із авторів) проєкту:

1) електронною поштою у вигляді електронного документа (у форматі Word, Excel) та сканованого оригіналу підписів з поміткою “Громадський бюджет Заліщицької міської ради” на електронну адресу zaleco@ukr.net;
2) у паперовому вигляді за адресою м.Заліщики, вул. С.Бандери, 15 Б, каб.14 (з поміткою “Громадський бюджет Заліщицької міської ради”);
3) в електронному вигляді шляхом заповнення відповідної форми на  платформі електронної демократії E-DEM.UA за посиланням: https://budget.e-dem.ua/6122010100

  1. Чи можливе зняття або об’єднання декількох проєктів?

Автор (автори) проєкту може у будь-який момент зняти свій проєкт з розгляду, але не пізніше ніж за 5 робочих днів до початку голосування.

Зміни та узагальнення декількох проєктів в один можливі лише за згоди авторів відповідних проєктів та не пізніше ніж за 7 днів до кінцевого терміну приймання проєктів.

  1. Який порядок розгляду проєктів.

Організацію розгляду проєктів забезпечує відділ економічнго розвитку та інвестицій, який:

– веде реєстр отриманих проєктів;
– здійснює перевірку правильності заповнення проєкту згідно із вимогами, у тому числі щодо відповідності кількості зібраних підписів;
– у разі якщо проєкт є неповний або заповнений з помилками, відповідальна особа телефоном, засобами сайту, на якому розміщено проєкт, або електронною поштою повідомляє про це автора (авторів) проєкту з проханням надати необхідну інформацію або внести корективи протягом 7 календарних днів з дня отримання відповідної інформації. У разі відмови внести корективи або якщо такі корективи не були внесені протягом 7 календарних днів з дня отримання відповідної інформації, проєкт відхиляється.;
– протягом 3 робочих днів після формальної перевірки передає скановані форми проєктів або проєкти в електронному вигляді до виконавчих органів Заліщицької міської ради, до повноважень яких відноситься реалізація проєкту;

Аналіз на предмет можливості реалізації та правильності визначення вартості проєктної пропозиції здійснюється профільним виконавчим органом протягом 5 робочих днів з дня отримання ними проекту.

  1. Як здійснюється відбір проектів?

Після проведеного аналізу проєктів профільні виконавчі органи передають заповнені картки аналізу проєкту до відділу економічного розвитку та інвестицій, який формує реєстри позитивно та негативно оцінених проєктів. Дані реєстри з доданими проєктами відділ економічного розвитку та інвестицій передає експертній раді для їх затвердження. За результатом розгляду матеріалів експертна група затверджує проєкти, які допускаються чи не допускаються до голосування.

  1. Де можна знайти проєкти, які пройшли відбір і допущені до голосування?

Затверджені експертною групою реєстри позитивно та негативно оцінених проєктів та проєкти, які допускаються та не допускаються до голосування, відділ економічного розвитку та інвестицій  розміщує на офіційному сайті Заліщицької міської ради в розділі «Громадський бюджет»

  1. Хто може проголосувати?

Всі члени Заліщицької громади, є громадянами України віком від 18 років, які зареєстровані або проживають на території громади, що підтверджується офіційними документами.

  1. Яким чином можна голосувати?

Голосування за проєкти для реалізації за рахунок коштів громадського здійснюється:

– у спеціально визначених експертною радаю пунктах для голосування з використанням спеціальних бланків для голосування. При цьому, для підтвердження права на голосування член територіальної громади особисто пред’являє паспорт консультанту, що працює в пункті для голосування, і після пред’явлення документа отримує особисто один бланк для голосування.

ВАЖЛИВО! Голосування триває 14 календарних днів. Кожен житель громади має один голос та може особисто проголосувати за проєкт.

  1. Встановлення результатів та визначення переможців?

Після проведеного аналізу всіх проєктів відділ економічного розвитку та інвестицій забезпечує оприлюднення на веб-сайті міської ради, попередньо погоджений експертною групою, перелік проєктів, які допущені для участі у голосуванні, та відхилені проєкти з визначенням профільного управління, яке розглядало той чи інший проєкт, а також, у разі відхилення, з відповідним обґрунтуванням щодо відмови у реалізації проєкту.

  1. Де можна ознайомитись з проєктами, які перемогли у конкурсі та будуть фінансуватися з громадського бюджету?

Рейтинг та перелік проєктів оприлюднюються на веб-сайті Заліщицької міської ради в розділі «Громадський бюджет».

  1. Коли передбачається реалізація проєктів-переможців?

Проєкти, які перемогли за підсумками голосування в поточному році, фінансуються в рамках громадського бюджету Заліщицької міської ради після прийняття міською радою рішення про міський бюджет на наступний бюджетний рік.