Основні новели, які запроваджуються Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22.11.2018 № 2617 – VIII

Основні новели, які запроваджуються Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22.11.2018 № 2617 – VIII

 (набирає чинності 01.07.20)

 З 1 липня 2020 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22.11.2018 № 2617 – VIII, яким запроваджується інститут кримінальних проступків та механізм їх розслідування у формі дізнання.

Законом внесено зміни до трьох Кодексів України – Кримінального, Кримінального процесуального та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Системним аналізом Закону встановлено, що основною його метою є розвантаження слідчих органів, що дозволить їм максимально сконцентруватися на розслідуванні тяжких і особливо тяжких злочинів шляхом переведення злочинів невеликої тяжкості та окремих – середньої до категорії «кримінальні проступки». Законом спрощено порядок їх досудового розслідування і здійснення такого розслідування у формі дізнання.

В новій редакції викладено статті 11 (поняття кримінального правопорушення) та 12 (класифікація кримінальних правопорушень) Кримінального Кодексу України.

Відповідно до статті 12 КК України (в редакції, чинній з 01.07.20) кримінальні правопорушення поділяються на кримінальні проступки і злочини.

Сформульовано визначення кримінального проступку – передбачене Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 000  тис. грн) або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Злочини поділяються на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі (за чинною редакцією на даний час цієї статті залежно від ступеня тяжкості злочини поділяються на злочини невеликої тяжкості, середньої тяжкості, тяжкі та особливо тяжкі).

Внаслідок таких законодавчих змін 119 складів злочинів та 2 склади адміністративних правопорушень, за вчинення передбачених якими діянь встановлюється кримінальна відповідальність, утворюють 121 склад кримінальних проступків.

Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» Кримінальний кодекс України доповнено новою                            статтею 2861 (керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції).

Статтю 130 (керування суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) Кодексу України про адміністративні правопорушення викладено в новій редакції.

До кримінальних проступків віднесено такі загальновідомі склади злочинів, передбачених частинами 1 та 2 статті 125 (умисне легке тілесне ушкодження, умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я або незначну втрату працездатності), частиною 1 статті 126 (умисне завдання удару, побоїв або вчинення інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень), частиною 1 статті 129 (погроза вбивством, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози) та інші згідно з переліком.

Із загальної кількості лише три склади кримінальних проступків (частини 1 та 2 статті 2051 (підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб – підприємців) та частина 1 статті 206 (протидія законній господарській діяльності) підслідні дізнавачам органів ДФС, а інші (118) – Нацполіції (ДБР за суб’єктом).

 Прокурор Заліщицького відділу

Чортківської місцевої прокуратури                                              Діана Голоден