ПЕРОРАЛЬНА ІМУНІЗАЦІЯ ДИКИХ М’ЯСОЇДНИХ ТВАРИН!

Чортківське районне управління Головного

управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області ІНФОРМУЄ:

ПЕРОРАЛЬНА ІМУНІЗАЦІЯ ДИКИХ М’ЯСОЇДНИХ ТВАРИН!

      З 16 по 20 вересня 2024 року на території Чортківського району буде проводитися осіння кампанія з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Для розповсюдження вакцини у 22-х громадах утворено 104 робочих груп та заплановано використати 74 990 доз приманок, на площі 2999,680 тис. км2

      Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей. Хвороба уражає центральну нервову систему з ознаками поліоенцефаломіеліту, супроводжується паралічами і без лікування завжди закінчується смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та безпритульні тварини, однак, основним джерелом вірусу сказу є червона лисиця. У зв’язку зі стійкою циркуляцією вірусу серед диких тварин, особливе місце в системі заходів боротьби зі сказом природного типу займає пероральна імунізація диких тварин.

        Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна. Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні; безпечна для інших тварин, для людини і природного середовища; стабільна в польових умовах. Розповсюдження вакцини відбуватиметься польовими та лісовими угіддями поза територіями населених пунктів, водоймищ, авто – та залізничних  шляхів.

        Звертаємось до мешканців, що  при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки, а залишати привабливими для тварин. Заздалегідь дякуємо за розуміння!