5 липня 1941 року – трагічна сторінка в історії не тільки Заліщанщини.

83 роки тому, в цей день, було здійснено жорстоке вбивство в’язнів на залізничному мосту в Заліщиках, шляхом підриву замінованого моста разом з палаючими вагонами в яких знаходилося кілька сотень політв’язнів із Тернопілля, Буковини, Прикарпаття.

Свідоцтва різні в деталях, але їх зібрано багато. Є десятки розповідей і згадок очевидців та сучасників трагедії – жителів міст Заліщики, Городенка, Рогатин, сіл Дзвиняч, Добровляни, Печорна, Звенячин, Кострижівка та інших. Є свідчення цього злочину і в іноземних джерелах того часу: німецьких, угорських, польських, румунських.

Відомі імена окремих наших краян, які загинули мученицькою смертю у вагонах на Дністрі в Заліщиках. Серед загиблих відомі і невідомі імена жителів Станіславщини, Чернівеччини, Тернопільщини, Львівщини.

Вшанувати жертв цієї трагедії, покласти квіти та запалити свічу пам’яті прийшли представники влади та громадськості, до хреста на березі Дністра.

Таку ціну заплатили українські патріоти нашого краю за відстоювання незалежності України. І на жаль, продовжують платити…

Вічна пам’ять невинно загиблим!