ПЕРОРАЛЬНА ІМУНІЗАЦІЯ ДИКИХ М’ЯСОЇДНИХ ТВАРИН

Сказ – одна з найнебезпечніших хвороб, спільних для тварин та людей, яка уражає центральну нервову систему з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами і без лікування завжди закінчується смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та бродячі тварини, однак, основним джерелом  сказу є червона лисиця.

Завдяки впровадженню широкомасштабної імунізації собак і здійсненню суворих ветеринарно-санітарних заходів, сказ, джерелом збудника якого були собаки, майже ліквідований як епізоотія.  Вакцинація проводиться тільки домашніх тварин, а небезпека йде від тварин з дикої фауни, яких не можна піддати класичним щепленням. 

Напружена епізоотична ситуація щодо сказу в Україні та зокрема у Чортківському районі Тернопільської області і в громаді потребує дієвих заходів профілактики і боротьби з цією хворобою. У зв’язку зі стійкою циркуляцією вірусу серед диких тварин, особливе місце в системі заходів боротьби зі сказом займає пероральна імунізація диких тварин. Цьогоріч заплановано проведення  кампанії з такої імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу шляхом наземного розподілу принад з вакциною. У зв’язку з воєнним станом, використовують лише наземний розподіл принад.

В основі програм боротьби зі сказом природного типу  були заходи, що спрямовані на зниження щільності популяції лисиць – основного джерела збудника інфекції. Проте такий вплив мав тимчасовий ефект, тому що популяція лисиць має здатність до швидкого відтворення, а пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин гарантує формування стійкого імунітету проти хвороби на відповідній території. 

В квітні-травні  2024 року заплановано провести весняну кампанію з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Під час кампанії будуть застосовуватись спеціальні приманки із антирабічною вакциною для диких м’ясоїдних, яка безпечна для людей та інших тварин. 

Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна. Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні; безпечна для інших тварин, для людини і природного середовища; стабільна в польових умовах. Розповсюдження вакцини відбуватиметься польовими та лісовими угіддями поза територіями населених пунктів, боліт, водоймищ, авто – та залізничних  шляхів.

Звертаємось до мешканців громади, що  при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки, а залишати привабливими для тварин. Заздалегідь дякуємо за розуміння!

Чортківське районне  управління Головного

управління Держпродспоживслужби

в  Тернопільській області

https://koda.gov.ua/wp-content/uploads/2023/09/9_skaz.png