Урядова програма «Доступні ліки»

Відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 року № 862 ,,Про державне регулювання цін на лікарські засоби” та № 863 ,,Про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів” з 1 квітня 2017 року в Тернопільській області, як і в Україні в цілому, запроваджено Урядову програму ,,Доступні ліки”.

Мета програми – забезпечити кожного громадянина України доступними та життєво-необхідними лікарськими засобами з доведеною ефективністю, які покращать якість їхнього життя і запобіжать виникненню ускладнень та передчасної смертності.

Відшкодування вартості лікарських засобів відбувається за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку». Це можливо завдяки реалізації програми за новими принципами:

  • єдині прозорі правила укладення договорів – усі аптеки, які відповідають мінімальному набору вимог, мають можливість укласти договір про реімбурсацію з НСЗУ;
  • використання електронних інструментів – усі процеси пов’язані з укладенням договору про реімбурсацію та відпуск ліків за електронними рецептами відбуваються в електронній системі охорони здоров’я;
  • електронний рецепт – забезпечує мобільність пацієнтів та нівелює географічні обмеження, оскільки отримати ліки можна в будь-якій аптеці чи аптечному пункті, які беруть участь у Програмі, незалежно від місця, де проживає пацієнт або де було виписано рецепт.

Програма реімбурсації «Доступні ліки» постійно розширюється новими препаратами, і станом на листопад 2022 року по програмі відшкодовується (безоплатно або з доплатою) вартість препаратів:

  • Проти серцево-судинних хвороб;
  • Для профілактики інсультів та інфарктів;
  • Проти нецукрового діабету та цукрового діабету І типу (інсулін) та діабету ІІ типу;
  • Для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів; розладів психіки, поведінки, а також епілепсії;
  • Для лікування хвороби Паркінсона

ЯК ОТРИМАТИ БЕЗОПЛАТНІ ЛІКИ?

Покрокова інструкція

  1. Зверніться до лікаря та отримайте рецепт. 
  2. Завітайте до аптеки з позначкою «Доступні ліки».
  3. Отримайте ліки безоплатно або з частковою доплатою за рецептом.

Вартість ліків повністю або частково оплачує держава. 

ЯК ОТРИМАТИ РЕЦЕПТ НА “ДОСТУПНІ ЛІКИ”

Ліки за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна отримати тільки за електронним рецептом, виписаним сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами через електронну систему охорони здоров’я.

Крок 1. Пацієнт записується та приходить на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

Крок 2. Лікар проводить прийом і виписує рецепт.

Крок 3. Під час виписування електронного рецепту лікар разом з пацієнтом мають перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації є актуальним і належить пацієнту. Лікар повинен назвати вам код мобільного оператора та останні цифри номера.

Крок 4. Після перевірки номера телефону лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я.

Крок 5. На мобільний телефон пацієнта приходить SMS з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст SMS:
«Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ».

Крок 6. За необхідності або на прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, зокрема призначенням ліків. В цьому розділі зазначається інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта.

Крок 7. Пацієнт йде у будь-яку зручну для нього аптеку, що бере участь у програмі «Доступні ліки». Називає працівнику аптеки номер рецепта.

Крок 8. Працівник пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в цій аптеці і входять в програму «Доступні ліки».

Крок 9. Пацієнт обирає один із лікарських засобів і називає чотиризначний код підтвердження та отримує свої ліки. Якщо необхідного препарату немає, пацієнт може піти в іншу аптеку і отримати ліки там.

Аптечний заклад, щоб укласти договір про реімбурсацію з НСЗУ, має забезпечити наявність:

  • ліцензії на право провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами;
  • комп’ютерів та підключення до інтернету;
  • аптечної інформаційної системи (АІС), яка дозволяє обмінюватися інформацією з центральною базою даних електронної системи охорони здоров’я;
  • кваліфікованих електронних підписів у всіх працівників, які відпускатимуть лікарські засоби за електронними рецептами.

Перелік лікарських засобів, що включені до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації станом на 20 жовтня 2022 року (затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2020 року №1284) можна завантажити за посиланням:

https://moz.gov.ua/uploads/8/41080-dn_1931_27102022_dod.pdf

Виписка електронних рецептів проводиться в усіх закладах первинної ланки надання медичної допомоги.

Виписка електронних рецептів проводиться в усіх закладах первинної ланки надання медичної допомоги.