Як два лікаря та дві медсестри об’їхали 50 сіл і зробили тисячу щеплень

Наприкінці січня 2023 року у Шумській та Заліщицькій громадах Тернопільської області стартували виїзди мобільних бригад з вакцинації в межах проєкту USAID Розбудова стійкої системи громадського здоров’я.

Дві бригади, кожна у складі лікаря, медичної сестри та водія, щотижня виїжджають до одного чи кількох сіл, щоб наблизити послуги з вакцинації до найбільш вразливих категорій населення – літніх людей, людей з хронічними хворобами, маломобільних тощо. Це саме ті пацієнти, які становлять групу ризику щодо важкого перебігу COVID-19 та інших інфекційних хвороб.

За п’ять місяців бригади здійснили 42 виїзди до 54 населених пунктів і зробили загалом 1033 щеплення проти коронавірусної хвороби, грипу, дифтерії та правця. Причому більше половини пацієнтів були людьми віком 60 років і старше.

У селах Заліщицької громади переважають люди похилого віку, які з різних причин відкладали вакцинацію. Регулярні виїзди мобільної команди Заліщицької амбулаторії ЗПМСД сприяли активізації вакцинальної кампанії. Велику допомогу в цьому надали місцеві медичні працівники. «Щотижня напередодні виїзду ми обов’язково зв’язувалися з місцевими лікарями і просили їх посилити роботу з декларантами, – розповідає заступник головного лікаря Заліщицької АЗПСМ, лікар загальної практики-сімейної медицини Василь Штипований. Протягом кількох днів вони обдзвонювали і навіть обходили пацієнтів, особисто запрошували на щеплення та пояснювали необхідність вакцинації.

В цілому по двох громадах медикам вдалося зробити 931 протиковідне щеплення, 51 щеплення проти грипу і стільки ж – проти дифтерії та правця. Останні особливо важливі у сільськогосподарському регіоні, де вірогідність травм і подальшого їх забруднення дуже висока. Але людям доводиться нагадувати про необхідність оновлювати вакцинальний статус щодо правця кожні 10 років. І цю просвітницьку роботу виконують не тільки мобільні бригади, які безпосередньо надають вакцинальні послуги, але й уся команда проєкту. Насамперед, шляхом проведення зустрічей з питань імунопрофілактики у громадах.

«Паралельно з виїздами мобільних бригад ми спільно з експертами проєкту з числа медиків та співробітників Тернопільського обласного Центру контролю та профілактики хвороб організовуємо регулярні зустрічі з освітянами, батьками, соціальними працівниками, місцевою владою тощо», – розповідає регіональна координаторка проєкту від ГС «Коаліція за вакцинацію» Надія Шубала. – «Це найкращий спосіб донести до великої кількості людей важливу, а головне доказову, інформацію про щеплення, вакцини, вакцинокеровані інфекції. А для наших слухачів – це можливість отримати відповіді на свої запитання, розвіяти свої сумніви, дізнатися про перевірені джерела інформації і спланувати вакцинацію для себе та своїх близьких на основі діючих рекомендацій».

Із такими інформаційними зустрічами команда проєкту уже відвідала більше десяти закладів за останні місяці, а участь у заходах взяли близько 250 людей. І зворотній зв’язок від них свідчить про те, що додаткове інформування є вкрай необхідним, адже люди, які в останнє вакцинувалися у підлітковому віці, недооцінюють ризики інфекцій і часто просто не знають про існування рекомендованих щеплень та таких, які потребують регулярного введення. У той же час залучені до зустрічей експерти намагаються розповісти якомога більше про сучасні можливості імунопрофілактики, наприклад, захист від гепатиту В, профілактику раку шийки матки шляхом вакцинації проти вірусу папіломи людини, важливість щеплень від грипу для освітян, щеплень проти пневмококу для літніх людей і від ротавірусу для немовлят тощо. Також для будь-якої аудиторії актуалізується питання протиковідної вакцинації.

Нагадаємо, що незважаючи на оголошення Всесвітньої організації охорони здоров’я про те, що COVID-19 уже не є надзвичайною ситуацією для системи охорони здоров’я, люди все ще хворіють, а не вакциновані люди, часто переносять хворобу важко і можуть навіть померти від ускладнень. Тому вакцинація триває. Якщо ви вже отримали одну або дві дози вакцини, слід продовжити щеплення. А якщо досі не були вакциновані, то варто розпочати прямо зараз. Усім повнолітнім людям рекомендовано отримати 4 дози протиковідної вакцини задля найкращого захисту від важкого перебігу, госпіталізації та смерті у результаті ускладнень. Як і раніше, в групі ризику — літні люди, а також люди з хронічними захворюваннями.

Щеплення можна отримати у будь-якому центрі первинної медико-санітарної допомоги. А дізнатися про актуальний графік виїздів мобільних бригад у Заліщицькій громаді можна за посиланням: https://cutt.ly/BwwJ6SxX

_______________

Проєкт «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» фінансується американським народом через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується організацією Pact у партнерстві зі Швейцарським інститутом тропічної медицини та громадського здоров’я (Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH)), Оверсіз Стратіджик Консалтінг (OSC), Європейським інститутом політики громадського здоров’я – ЄІПГЗ та за участю Шкіл громадського здоров’я Університету Темпл, Університету Дрексель та Федерації охорони здоров’я Філадельфії (Temple/Drexel/HFP), а також громадської спілки Коаліція за Вакцинацію; на підтримку Міністерства охорони здоров’я України та Центру громадського здоров’я України