У Заліщицькій громаді 30.05.2023 р. відбулася зустріч з керівництвом громади, заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів, заступником голови з гуманітарних питань, представниками управління соціального захисту та надання соціальних послуг, ССД, соціальними працівниками Центру надання соціальних послуг.

Зустріч відбулася завдяки активній реалізації проєкту «Забезпечення комплексного реагування у сфері захисту осіб, які постраждали від торгівлі людьми, експлуатації чи ґендерно-зумовленого насильства у воєнний час у Тернопільській області».

Мета проєкту: посилення комплексного реагування задля захисту найбільш вразливих ВПО та місцевого населення, постраждалого від торгівлі людьми, експлуатації чи ґендерно зумовленого насильства, та осіб, права яких було порушено внаслідок війни, а також покращення доступу осіб, які постраждали від торгівлі людьми, до допомоги в рамках національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, у Тернопільській області.

Діяльність проєкту передбачає:

1. Надання спеціалізованої допомоги найбільш вразливим особам на рівні територіальних громад області.

2. Попередження ризиків потрапляння в ситуацію ТЛ, експлуатацію чи ҐЗН через підвищення обізнаності населення.

3. Забезпечення покращеного доступу особам, які постраждали від торгівлі людьми, до допомоги в рамках Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми (НМВ).

Спеціалізована допомога передбачена особам, які постраждали від торгівлі людьми, постраждали від експлуатації, ґендерно зумовленого насильства, вт.ч. сексуального насильства, насильства пов’язаного з війною, вт.ч. домашнього, особам, чиї права було порушено внаслідок війни (тортури, нелюдське ставлення, жорстоке поводження, обшуки, погрози, психологічний тиск) та дітям, переміщеним без супроводу дорослих чи переміщеним без батьків, але з кимось із дорослих.

Мета зустрічі: покращення взаємодії, вивчення ситуації в громадах, виявлення вразливих ВПО для надання їм допомоги, підвищення рівня усвідомлення проблеми торгівлі людьми, експлуатації та ґендерно зумовленого насильства.

Загалом, за оцінками ОБСЄ, в усьому світі жертвами торгівлі людьми стають 25-27 мільйонів осіб, при цьому лише 10 тисяч випадків потрапляють у поле зору правоохоронних органів і менше одного відсотка жертв можуть бути ідентифіковані, а злочинці, які займаються торгівлею людьми, в більшості випадків залишаються безкарними.
На жаль, важка ситуація і в Україні. За даними звіту МОМ «Криза в Україні: 2022-2023. Рік реагування» станом на кінець березня 2023 року в Україні налічувалося 5,4 мільйона ВПО. Станом на січень 2023 року понад 19 млн осіб залишалися під впливом тих чи інших форм переміщення, у тому числі 5,4 млн внутрішньо переміщених осіб (ВПО) — 58% з яких перебували в ньому шість або більше місяців — та 5,5 млн осіб, які повернулися — п’ята частина з яких повернулася з-за кордону (МОМ Україна, Опитування загального населення, раунд 12, 23 січня 2023 р.).
Так як війна значно ускладнила роботу всіх галузей економіки, частина ВПО залишаються без роботи і готові прийняти ризиковані пропозиції щодо працевлаштування як за кордоном, так і в Україні.
За даними Національного дослідження уразливості населення до торгівлі людьми та експлуатації в умовах війни, проведеного у жовтні 2022 року на замовлення представництва МОМ в Україні – Агентства ООН з питань міграції в Україні, 20,8 млн осіб втратили дохід, 16,4 млн членів сімей втратили роботу, 8,2 млн осіб не можуть купувати елементарні речі, 6 млн сімей втратили заощадження, 5,3 млн втратили житло. Загалом понад 32 мільйони осіб постраждали безпосередньо або опосередковано через наслідки війни. 27% респондентів погодились би прийняти хоча б одну ризиковану пропозицію щодо роботи за кордоном, 17% готові працювати неофіційно, 13% респондентів готові працювати у замкнених приміщеннях без змоги вільно залишити робоче місце.
Кожен другий українець готовий прийняти принаймні одну ризиковану пропозицію, яка може призвести до потрапляння в ситуації експлуатації, торгівлі людьми або насильства.
Масове переміщення і руйнування громадських структур, що є неминучими наслідками війни, призводять до зростання загрози торгівлі людьми, ґендерно зумовленого насильства, експлуатації та наруги над найвразливішими.

Проєкт втілюється завдяки Представництву Міжнародної організації з міграції, Агентству США з міжнародного розвитку USAID Ukraine – USAID Україна Міністерству закордонних справ Норвегії.

USAID Ukraine – USAID Україна

ТМЖК “Відродження нації”