Міжнародний день боротьби з корупцією

79

Починаючи з 2004 року, щорічно 9 грудня відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН (резолюція № A / RES / 58/4 від 21 листопада 2003 року). Саме цього дня у 2003 році в Мексиці була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції. Метою встановлення цього дня, як зазначено в резолюції Генеральної Асамблеї, було поглиблення розуміння проблеми корупції та ролі Конвенції в запобіганні корупції й боротьбі з нею. У резолюції Генеральної Асамблеї висловлено прохання до Генерального секретаря ООН доручити Управлінню ООН з наркотиків і злочинності (UNODC) виконувати функції секретаріату Конференції держав-учасниць Конвенції. Надалі щорічно з приводу Міжнародного дня боротьби з корупцією директор UNODC виступає з посланням. Зазвичай з подібним посланням з нагоди інших міжнародних днів ООН виступає Генеральний секретар ООН. Корупція вражає основу демократичних інститутів через спотворення виборчих процесів, перекручення принципу верховенства закону і створення бюрократичних бар’єрів. Подолати корупцію можливо тільки завдяки консолідації всього суспільства та налагодження системи протидії.

Слід зазначити, що Світланою КРАСНЮК  уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції Заліщицької міської ради з метою забезпечення суворого дотримання вимог чинного законодавства щодо запобігання корупції, на постійній основі, повною мірою проводяться профілактично-роз’яснювальні та перевірочні заходи серед працівників щодо запобігання та протидії корупції в Заліщицькій міській раді та її підвідомчих підприємствах.

Також, нагадуємо, відповідно до частини першої статті 53-1 Закону України «Про запобігання корупції» Заліщицька міська рада забезпечує умови для повідомлень про порушення вимог цього Закону. Отже, у випадку якщо хтось володіє інформацією про неправомірні дії або бездіяльність, факти корупції чи зловживання службовим становищем працівниками Заліщицької міської ради та її підвідомчих підприємств, повідомити можна про це наступним чином:

– на електрону адресу: zal.anticor@gmail.com

– засобами телефонного зв’язку за номером: (03554) 2-19-39

Зверніть увагу, повідомлення викривача про можливі факти корупційних правопорушень, є інформація,  якщо така інформація:

1) містить фактичні дані, зокрема про обставини правопорушення, місце і час його вчинення, особу, яка вчинила правопорушення;

2) є достовірною, на переконання викривача;

3) стала відома викривачу у зв’язку з його трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням служби чи навчання або участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

Відповідно до Закону повідомлення про можливі факти корупційних правопорушень може бути здійснене викривачем без зазначення авторства (анонімно) (ч. 2 ст. 53-1 Закону) або із зазначенням авторства.

Повідомлення про корупцію може бути як письмовим, так і усним, поданим як окремою особою (індивідуальне), так і групою осіб (колективне).

Пам’ятаймо, корупція – це те явище, яке забирає у нас майбутнє, і ми маємо здолати цей виклик разом!