unnamed-1

Зміни до стандартів медичної допомоги пацієнтам з COVID-19

Стандарт надання медичної допомоги «Коронавірусна інфекція» МОЗ актуалізує майже щомісяця з урахуванням оновлених рекомендацій ВООЗ, СDC, ЕCDC. Відтак 8 вересня 2021 року законодавці внесли зміни до наказу МОЗ «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)» від 28.03.2020 № 722.

Оновлення затвердили наказом МОЗ від 08.09.2021 № 1709.

Кому робити експрес-тестування

Зміни розширюють перелік осіб, яким проводитимуть попереднє скринінгове обстеження на визначення антигена SARS-CoV-2 з використанням швидких тестів та/або тесту на методом ІФА. Ці особи:

  • медичні працівники, які надають медичну допомогу та/або доглядають за пацієнтами, хворими на COVID-19;
  • працівники лабораторій, які працюють зі зразками з дихальних шляхів, отриманими від пацієнтів із COVID-19;
  • працівники патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділень, які беруть участь у розтині тіла, у тому числі взятті зразків;
  • інші медичні і фармацевтичні працівники;
  • пацієнти, що потребують планової госпіталізації і не мають ознак тяжкого гострого респіраторного синдрому та/або інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ);

Окрім того, скринінгове обстеження проводитимуть:

  • соціальним працівникам;
  • працівникам Нацполіції України, Служби безпеки Президента України, Управління державної охорони та іншим особам, які контактують із Президентом України;
  • працівникам Нацгвардії, Держприкордонслужби;
  • працівникам Держпродспоживслужби;
  • призовникам, військовослужбовцям;
  • працівникам закладів закритого типу;
  • тим, хто перетинає контрольні пункти в’їзду-виїзду;
  • тим, яких протестували під час розслідування спалаху захворюваності.

Якщо немає можливості провести експрес-тестування з використанням швидких тестів на визначення антигена SARS-CoV-2, осіб із перших п’яти категорій у списку тестуватимуть із використанням методу ПЛР.

Коли інформувати про результати лікування/самоізоляції

Лікар, який надає медичну допомогу в амбулаторних умовах, має повідомити про результат лікування та/або припинення самоізоляції осіб, які підлягали визначенню підтвердженого випадку COVID-19, центр контролю та профілактики захворювань МОЗ за адміністративно-територіальною належністю. Це слід зробити не пізніше ніж через 1 день із дати, коли він стане відомим. Раніше лікарі мали на повідомлення 3 дні.

Кому самоізолюватися

Моніторинг і спостереження за контактними особами становить 14 днів з останнього контакту з підтвердженим або ймовірним випадком, незалежно від того, чи вакцинована контактна особа проти COVID-19, чи ні.

Контактні особи, які отримали повний курс вакцинації, за відсутності симптомів не мають самоізолюватися. Те саме стосується осіб, які перехворіли на COVID-19 протягом останніх 6 місяців, і мають документальне підтвердження цьому.

Якщо ж симптоми COVID-19 з’являються, особа має пройти обстеження на визначення антигена SARS-CoV-2 з використанням швидких тестів та/або тесту методом ІФА. У разі неможливості — методом ПЛР. Після цього треба самоізолюватися до отримання результату обстеження. Якщо він позитивний, щодо особи вживають усі заходи як до такої, яка має COVID-19.

Контактні особи, незалежно від наявності симптомів, мають пройти тестування на 5—7 день після контакту і перебувати на самоізоляції. Припинити самоізоляцію можна, якщо результат тесту негативний.

За матеріалами МОЗ