До уваги суб’єктів декларування!

 

thumb-article-410x214-d106

Нагадуємо, що триває щорічна кампанія декларування, осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, яка триватиме до 31 березня 2021 року.

         Яка відповідальність передбачена за неподання або несвоєчасне подання декларації?

За умисне неподання суб’єктом декларування декларації передбачена кримінальна   відповідальність  у  вигляді штрафу від двох тисяч п’ятисот (42 500 грн.) до трьох тисяч (51 000 грн.)  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років (ст. 366³ КК України, діє з 30.12.2020).

За несвоєчасне подання без поважних причин декларації передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від п’ятдесяти (850 грн.)  до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 1726 КУпАП). Суб’єктами адміністративної або кримінальної відповідальності за неподання або несвоєчасне подання декларації є особи, які зазначені у п. 1, п.п. «а» та «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону, які відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 45 Закону зобов’язані подавати декларацію.

Крім того, особи, яких притягнуто до кримінальної, адміністративної, відповідальності за неподання або несвоєчасне подання електронних декларацій, заносяться в Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Яка відповідальність передбачена за подання недостовірних відомостей? За подання недостовірних відомостей у декларації особа може притягатися до кримінальної, адміністративної та дисциплінарної відповідальності в установленому законом порядку.

1) Відповідно до ст. 366² КК України (діє з 30.12.2020): умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації, передбаченої Законом, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 4000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, карається штрафом від двох тисяч п’ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років; умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації, передбаченої Законом, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 4000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, карається штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або обмеженням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. 2) Відповідно до ч. 4 ст. 1726 КУпАП подання завідомо недостовірних відомостей.