Вибори народних депутатів України

Вибори народних депутатів України

 

Статтею 70 Конституції України визначено, що право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років. Не мають права голосу громадяни, яких визнано судом недієздатними.

Окрім того, питання щодо проведення виборів до Верховної Ради України регулюється  відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України» Як свідчить практика, під час проходження виборів виникає безліч порушень, а тому питання юридичної відповідальності завжди має свою актуальність.

Так, особи, винні в порушенні законодавства про вибори депутатів, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом.

Свою юридичну регламентацію інститут відповідальності за порушення виборчого законодавства отримує відповідно в чинному адміністративному та кримінальному законодавстві.

Питання кримінальної відповідальності регулюється Кримінальним кодексом України, зокрема розділом 5 Особливої частини «Злочини проти виборчих, трудових та інших прав і свобод людини і громадянина» статтями 158, 158-1, 158-2, 159, 159-1, 160. Санкціями вказаних статтей передбачено досить суворі види покарання, такі як обмеження та позбавлення волі строком від 3 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю або без такого обмеження.

Главою 15-А Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено адміністративну відповідальність за вчинення адміністративних правопорушень, що посягають на здійснення народного волевиявлення та встановлений порядок його забезпечення. Санкціями статтей зазначеного розділу передбачено такий вид адміністративної відповідальності як штраф від 10 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто від 170 до 3400 гривень.

Слід пам’ятати, що порушення вимог чинного законодавства завжди тягне за собою юридичну відповідальність, тому коли ти проінформований – означає захищений!

 

Начальник Заліщицького відділу

Чортківської місцевої прокуратури

юрист 1 класу                                                                                        Никитенко С.Ю.